sippa

Alla inlägg under juni 2010

Av Gabriella - 21 juni 2010 22:50

 


I grekisk mytologi är Gaia jordens, moderligheten och fruktbarhetens gudinna. Hon ansågs vara moder jord. Gaias kännetecken är jord. Hennes far var Chaos.


Först var Chaos, från honom kom Gaia och därefter luften. Själv fick Gaia himmelen Uranos. Hon föder även Pontos. Med Uranos fick hon alla himmelens gudar. Med Pontos fick hon alla havsgudar. Hennes förbindelser med Tartaros (helvetets grop) gjorde att hon fick giganterna. Allt jordligt liv härstammade från henne.


 

När Gaia födde de tolv titanerna så avskydde deras far Uranos dem för dem såg så förskräckliga ut. Han gömde dem undan Gaia i fängelset Tartaros.Det här gjord Gaia förtvivlad. När Gaia väl funnit dem bad hon titanerna att hjälpa henne störta Uranus. Det var bara den yngste Kronos som vågade kliva fam. Efter Gaias instruktioner lade sig Kronos i bakhåll med en väldig lie. När Uranos närmade sig Gaia för att ha samlag så steg Kronos fram och högg av hans könsdelar. Gaia slungar sedan den avskurna lemmen i havets och ur det föds Afrodite.


  Gaia ska vi behålla

     

Av Gabriella - 21 juni 2010 22:43

Hera är en riktig liten klätterapa. Hon tycker att valphagen är för liten och vill ut och se världen. Ingen av dem andra valparna har än fattat hur dem ska göra.

   

Av Gabriella - 21 juni 2010 09:15

 


Artemis är jaktens, vilda djur, kyskhetens och gravida kvinnors gudinna i grekisk mytologi. Hennes mor är Leto och hennes far är Zeus. Artemis kännetecken är silverbåge och pilar.


Artemis var en väldigt skicklig jägare och bågskytt. Hon och hennes följe av nymfer jagade tillsammans. Artemis inte bara jagade djuren, hon såg även till så att dem mådde bra och förökade sig. Orion kunde ibland jaga med Artemis. En gång försökte han våldta henne. Artemis frammanade då skorpioner som sticker ihjäl Orion och hans hund Sirius. I en annan version dödade hon dem med båge och pil. Orion och hans hund far då upp på himmelen och bildar varsin stjärnbild.


 

Artemis var oskuld och månade om detta, även alla nymfer i hennes följe var oskulder. En gång såg jägaren Actaeon när Artemis och nymferna badade nakna. Han frös och kunde inte sluta titta på deras skönhet. När Artemis kom på honom bestraffades han genom att bli förvandlad till en kronhjort. Sedan skickade hon hans egna hundar som inte kände igen sin ägare efter honom. Han blev dödad av hundarna.

  Artemis är tingad

     



Av Gabriella - 20 juni 2010 20:03

 


I grekisk mytologi är Hera gudarnas drottning. Hon är även äktenskapets och barnafödelsens gudinna. Hennes föräldrar är Rhea och Kronos, och hennes make är Zeus. Heras kännetecken är lilja, ko och påfågel. Påfågeln är en symbol för stolthet.


Hera blev avundsjuk på Zeus när han fick Athena, så hon födde Hefaistion utan honom. Men, han var så ful att hon skämdes över honom. Så Hera kastade sin son nerför berget olympus. Hefaistion fick sin revange mot Hera. Han gav henne en tron som fängslade henne när hon satte sig i den. Dem andra gudarna försökte få honom att släppa henne fri. Tillslut fick Dionysos honom så full att han efter att ha blivit lovad Afrodite som maka släppte Hera fri.


 

Hera var Herkules styvmor och fiende. Han fick namnet "Hera famous" för att hedra henne. Hera försökte hela tiden göra det svårt för honom. Hon försökte stoppa hans födsel genom att knyta fast modern Alcmenes ben, men blev lurad av tjänaren att lossa knuten. Zeus lurade Hera att dia Herkules när han var liten och när hon kom på vem han var så slet hon bort honom. Mjölk sprutade ut och bildade vintergatan "milky way".


 

Hera är tingad

     


Av Gabriella - 18 juni 2010 18:20

Idag är sista dagen som min lilla kusin är här. Det känns tråkigt att hon ska åka hem så snart. Jag tycker att hon ska stanna längre.

 

Idag var vi ute på en liten promenad med valparna. Först ut var Gaia, Artemis, Zeus och Athena. Dem tyckte att det var superkul. Det blev mycket bus och lek. Colleen hade lite svårt att förstå att hon inte fick lämna stigen och springa in i skogen som hon brukar. En gång sprang hon i förväg med Athena i hasorna och visst skulle hon då självklart hoppa över diket. Athena som glatt ville följa mamma sprang efter så vi fick skynda oss dit och stoppa henne från att följa efter. Efter det skötte sig Colleen utmärkt. Efter halva vägen ville valparna ha fikapaus, vilket Colleen inte hade något emot.


       


För en liten valp kan det vara ganksa mycket med en promenad, trots att det är en kort en.

 

Något annat hände också när vi var ute. I början på våran lilla promenad så hörde vi tjutet från brandbilar när dem åkte ut (brandstationen ligger i närheten). Sedan när vi närmade oss bilen igen så ser vi en massa svart rök från andra sidan om järnvägsspåret. Vi klättrar upp på kullen som ligger mellan oss och järnvägen och där ser vi en brand. På bara några minuter ökar den drastiskt och hela huset står i lågor med hur mycket rök som helst. Brandkåren är där och sprutar desperat med vatten, utan någon som helst synlig verkan. Vi tyckte så klart att det var väldigt kul, dock skrämmande att se en så stor brand på så nära håll. Lillbrorsan blev riktigt rädd av sig.

     


Mycket folk kom för att se branden så dem andra valparna fick vi ta till ett annat ställe. Då var det dags för Apollon, Chloris, Dionysos, Poseidon och Hera. Dem fick komma ut i skogen, väldigt uppskattat. Dem har så kul och springer mest hela tiden. För det mesta jagar dem efter Colleen, men en gång sprang dem i förväg och en gång efter att vi vänt och var på väg tillbaka så vände dem igen och sprang åt fel håll. Dem är ändå väldigt bra på att följa oss för så fort dem ser att vi går vidare så kommer hela gänget i full fart. Ibland springer dem så fort att benen inte hinner med och dem faller omkull, men då är dem snabbt på fötter igen.


Here we come     

 


          


 


 

Hejdå på er, solstrålar. Vi hittar själva   

Av Gabriella - 18 juni 2010 13:39

 

Zeus, gudarnas konung i grekisk mytologi. Han är även himlens härskare. Rhea och Kronos är hans föräldrar. Hans maka är Hera. Zeus kännetecken är åskvigg, örn, tjur och ek.


Zeus far fick många barn. Men efter att ha hört av ett orakel att en av hans söner skulle ta makten ifrån honom på samma sätt som han gjort mot sin far så svalde han alla sina barn. Zeus var yngsta sonen och med hjälp av Gaia kom Rhea på en plan för att rädda honom. Hon gömde Zeus på kreta där han sedan växte upp. Rhea lurade Kronos genom att ge honom en sten inlindad i kläder som han fick äta upp. När Zeus växt upp räddade han sina bröder och systrar. Med hjälp av giganterna, cykloperna och hekatoncheirerna besegrade dem titanerna. Efter att ha blivit besegrade kastades titanerna ner i den skuggiga underjorden kallad Tartarus.


 

Zeus var ständigt otrogen mot sin svartsjuka fru Hera. Han hade kärleksförbindelser med såväl odödliga som dödliga kvinnor och även med män ibland. För att lura Hera förvandlade sig Zeus ofta t ex till regn svan eller tjur mm. Men Hera genomskådade honom och hämnades på konkubinerna. Några kvinnor förälskade sig i guden, andra lurade han genom att anta olika skepnader och en del tvingade han med våld.


 

Zeus är tingad

      

Av Gabriella - 18 juni 2010 13:17

Här är alla valpar utom två. Hera och Athena sprang runt och busa i trädgården.

 

Mamma med Hera och Zeus. Småttingarna vill inte in längre så man måste bära in dem. Det är så mycket mygg ute, speciellt på kvällarna så in måste dem. Själva verkar dem inte ett dugg brydda om myggen.

 

Av Gabriella - 16 juni 2010 23:35

 

Poseidon är i grekisk mytologi känd som havs och flodguden. Han sågs även som hästarnas och jordbävningarnas gud. Hans föräldrar är titanerna Rhea och Kronos. Poseidons kännetecken är treudd, häst, delfin och fisk. Hans maka var havsnymfen Amfitrite. Med henne fick han bl. a Triton, som hade en mänsklig överkropp och nederdelen var en fisktjärt.


Många fiskare och sjömän brukade offra till Poseidon innan de gav sig ut på havet. Det som offrades mest var hästar som man hissade ner i havet och lät dem drunkna. Poseidons vapen var en magisk treudd som cykloperna smidde åt honom inför kriget med titanerna. När gudarna vunnit det kriget delades makten upp mellan Poseidon, Hades och Zeus. Då blev Poseidon härskare över havet.


 


Poseidon hade som sin bror Zeus många älskare. En gång försökte han förföra Demeter. Då förvandlade hon sig till ett sto och gömde sig i en hästflock. Poseidon genomskådade det och blev själv en hingst. Tillsammans fick dem sonen Arion. Han är i en hingsts skepnad, men förstår mänskligt tal och kan prata.


  Poseidon är tingad

      




Presentation

Language

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21 22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards